Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek segítség

Főoldal » Általános iskola » Matematika
651
2, feladat b, c, része
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ugyanazt az arányt sokféleképpen fel lehet írni:
Mondjuk belemarkolsz egy doboz cukorkába és adsz nekem egy marékkal, magadnak meg két marékkal. Akkor az az arány `1:2` (egy a kettőhöz). Ez azt jelenti, hogy te kétszer annyit kaptál, mint én.
De ha megszámoljuk, hogy a markodban 4 cukorka fért el, akkor én kaptam 4 cukorkát, te meg 8-at. Ez az arány `4:8`, ez is pont ugyanaz: te kétszer annyit kaptál, mint én.

Szóval `4:8` = `1:2` = `10:20` = `100:200` stb.
Sőt, lehet mondjuk az is, hogy én csak fél marékkal kapok (2 cukorkát), te meg egy marékkal (4-et), az az arány `1/2:1`, az is ugyanolyan arány: te dupla annyit kaptál.

Érted eddig?

Most a feladat:
b) `1/2:2`
tehát én kaptam fél marékkal, te meg 2 marékkal.
Vagyis te 4-szer annyit kaptál, mint én, ugye?
Ezt most gondold végig te is! Fél maréknak a duplája 1 marék, annak a duplája a 2 marék, vagyis fél maréknak a négyszerese a két marék.
Ez az `1:4` arány akkor.

c)
`1/4:3/4`
Negyed marék aránylik a háromnegyed marékhoz. Hászorosát kaptad te az enyémnek?
Nem írom le egész számokkal, ki fogod tudni találni.
(Azért ha kell, segítek.)
Módosítva: 7 éve
0