Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számítási feladatok

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1348
A gyapottvatta kémiai összetétele alapján tiszta cellulóznak tekinthető. Egy cellulóz óriásmolekula több ezer szőlőcukor-molekula (C6H12O6) összekapcsolódásával alakul ki. Két szőlőcukor-molekula összekapcsolódásakor egy vízmolekula (H2O) lép ki.

a) Számítsd ki, hogy hány szőlőcukor-molekula összekapcsolódásával alakult ki egy 486 018g/mol moláris tömegű cellulózmolekula!



b) A cellulóz a növény fotoszintézise során alakul ki szőlőcukorból. Számítsd ki, hogy hány szén-dioxid-molekulát épít be a növény egyetlen ilyen cellulózmolekulába!
A fotoszintézis egyenlete: 6 CO2 + 6 H2O = C6H12O6 + 6 O2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
a)
Mszőlőcukor=180 g/mol
Mvíz=18 g/mol
x mol C6H12O6 - (x-1) mol H2O
x*180-(x-1)*18=486018
180*x-(18*x-18)=486018
162*x=486000
x=3000 mol
(1 mol 6*1023 db molekula
3000*6*1023=1,8*1027 db molekula)

b)
1 mol C6H12O6 ⇒6 mol CO₂
3000 (mol) C6H12O6 ⇒18000 (mol) CO₂
(18000*6*10²³=1,08*10²⁸ db molekula)
Módosítva: 7 éve
0