Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ezt hogyan oldjam meg? Melyik színből mennyi van?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1081
Egy dobozban piros fehér és zöld golyók vannak. A dobozból legalább 183 golyót kell kivenni, higy legyen köztük piros, legalább 173 golyót kell kivenni hogy biztosan legyen köztük fehér és legalább 162 golyót kell kivenni ahoz, hogy biztosan legyen köztük zöld. Melyik színből mennyi van,?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha 183 golyó esetén lesz köztük piros, akkor 182 esetén még előfordul, hogy nincs piros - a Fehér és a Zöld együtt 182 golyó.
Hasonló gondolatmenettel a piros és a zöld együtt 172 golyó.
És 161 a piros és a fehér együtt. (ez elírt adat lehet)
Ha ezeket összeadjuk, minden színt kétszer számolunk - az összegnek párosnak kell lennie.
Itt az összeadás nem páros - valamelyik szám el lett írva.
(182+172+161)/2 = piros +fehér +zöld.
És az összegből kivéve pl. a nem pirosakat, megkaphatjuk a pirosakat.
És így tovább...

Közben pontosodott a feladat
a 173 ⇒ 170
a 161 meg 162
(182+169+161)/2 = 256 (piros +fehér +zöld)
innen piros 256 - 182 = 74.
A többit hasonlóan ki lehet számolni...
Módosítva: 7 éve
0