Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek, emelt szint, mértani sorozatok, szögfüggvények

Főoldal » Középiskola » Matematika
1406
Mely x valós számokra lesz ebben a sorrendben a cos, a √2sinx és a tgx egy mértani sorozat három egymást követő tagja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

4
cosx,  2sinx , tgx
https://www.geogebra.org/m/h7Vq2G4g
ahol a 3 fv egymás fölött van, ilyen sorrendben. pl: -π-től A cosx és a √2sinx találkozásáig.
Módosítva: 9 éve
1

Az első válasz linkjén csak egy üres GeoGebra oldalt kaptam, ezen semmi megoldás nem látszik.
Algebrailag is nagyon furcsa eredményt kaptam (x=0). Jól van ez a feladat kiírva?
A GeoGebra ábra így néz ki.
Módosítva: 9 éve
0

A mértani sorozatról azt kell tudni, hogy ha veszünk egy tagot, akkor tőle szimmetrikusan kiválasztva két tag mértani közepe pont az első tag lesz. Mivel most középen √2*sin(x) van, ezért a másik kettő mértani közepe kell, ez  cos(x)*tg(x) . Erről a szorzatról definíció szerint tudjuk, hogy  sin(x) -szel egyenlő, de csak ahol tg(x) értelmes, tehát x≠π/2+k*π, ahol k tetszőleges egész szám, egyébként x bármilyen valós lehet.

Marad nekünk egy egyenlet, amit meg kell oldanunk:

√2*sin(x)= sin(x) , mielőtt itt tovább mennénk, újabb kikötéseket kell tennünk; gyök alatt nem állhat negatív szám, ezért sin(x)≥0, ennek a megoldása 0+k*2π≤x≤π+k*2π, ahol k tetszőleges egész. Másfelől, mivel a jobb oldal értéke biztosan 0 vagy pozitív, ezért a bal oldalnak is kell ezt tudnia: √2*sin(x)≥0 → sin(x)≥0, ez pedig már volt az előbb.
Most, hogy meghatároztuk az értelmezési tartományt, emeljünk négyzetre:

2*sin²(x)=sin(x), kivonunk sin(x)-et, majd ki is emeljük:

sin(x)*(2sin(x)-1)=0

Egy szorzat értéke akkor 0, ha valamelyik tényezője 0, így vagy sin(x)=0, tehát x=0+k*π, ahol k tetszőleges egész, erre a megoldásra ezeket a tagokat kapjuk; ha k páros, akkor cos(0)=1, √2*sin(0)=0, tg(0)=0, definíciótól függően megfelel egy mértani sorozatnak (lehet úgy is definiálni, hogy an/an-1=q, ekkor értelemszerűen nem lehet mértani sorozat, de lehet an=an-1*q alakban is definiálni, ekkor viszont megfelel a kritériumoknak). Ha k páratlan, akkor cos(π)=-1, √2*sin(π)=0, tg(π)=0, ugyanaz a történet.

Vagy 2*sin(x)-1=0, vagyis sin(x)=1/2, ennek a megoldásai x₁=π/6+k*2π, x₂=5π/6+k*2π, ahol k tetszőleges egész, ekkor a sorozatok:
cos(π/6)=√3/2, √2*sin(π/6)=√2/2, tg(π/6)=√3/3, ekkor látható, hogy a mértani közép megáll, de a hányadosokat is ki lehet számolni
cos(5π/6)=-√3/2, √2*sin(5π/6)=√2/2, tg(5π/6)=-√3/3, ugyanaz a sztori.
(k-val eltolva ugyanezek az értékek fogak kijönni, így elég 1 értékre megnézni).

Ha  2*sin(x)  van középen, akkor az egyenlet:

 2*sin(x) = sin(x) , négyzetre emelés után:

2*sin(x)=sin(x) → sin(x)=0, tehát x=0+k*pí lesz a megoldás, k tetszőleges egésszel, ekkor ugyanúgy a ±1 kezdetű, 0 hányadosú sorozatot fogjuk megkapni, a ± k paritásától függ.
0

A feladat kicsit csúnyán van kiírva, de most már értem, és megvan a GeoGebra ábra is hozzá:
https://www.geogebra.org/m/EttM56kf
Módosítva: 9 éve
0