Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
669
300cm3; 5,39m/m%os ; 1,03g/cm3 sűrűségű CaCl2 oldatot sztöchiometrikus mennyiségű trisó oldattal reagáltatunk. A képződő csapadék leszűrése után 2,29 m/m%os oldatot nyerünk. Mekkora tömegű és milyen m/m%os összetételű trisó oldatot használtunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


3 `CaCl_2` + 2 `Na_3PO_4` = `Ca_3(PO_4)_2` + 6 `NaCl`

`M_(CaCl_2)` = 111 `g/(mol)`

`M_(Na_3PO_4)` = 164 `g/(mol)`

`M_(Ca_3(PO_4)_2)` = 310 `g/(mol)`

`M_(NaCl)` = 58.5 `g/(mol)`

300 `cm^3` oldat tömege: `300*1.03` = 309 g

309 g oldatban van `309/100*5.39`= 16.655 g `CaCl_2`, ez `16.655/111`= 0.15 mol

Keletkezik 0.15*2=0.3 mol NaCl, ami `0.3*58.5`= 17.55 g

Csapadékként leválik 0.05 mol kalcium-foszfát, ami `0.05*310`= 15.5 g

A végső oldatunk NaCl-ra nézve 2.29%-os

100 g oldatban van 2.29 g NaCl

hány g oldatban van 17.55 g NaCl?

x= `17.55/2.29*100` = 766.4 g oldat, ez lesz a végső oldat tömege, ebben nincs benne a csapadék tömege, ami 15.5 g.

A két összeöntött oldat mennyisége tehát 15.5 + 766.4 = 781.9 g

Ebből levesszük a 309 g `CaCl_2` oldatot, a `Na_3PO_4` oldat tömege 781.9-309= 472.9 g oldat (`Na_3PO_4`)

A reakcióegyenlet alapján `0.15/3*2`= 0.1 mol `Na_3PO_4`, azaz `0.1*164`=16.4 g trisó van az oldatban.

472.9 g oldatban van 16.4 g `Na_3PO_4`

100 g oldatban van `100/472.9*16.4` = 3.47 g `Na_3PO_4`

A trisó oldatunk 472.9 g és 3.47 tömeg%-os.
0