Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
548
80cm3 ; 0,79g/cm3 sűrűségű víz mentes metanolba 6,9g tömegű nátrium darabkát dobtunk. A reakció lejatszódása után a visszamaradó oldat tömege 69,8g. A metanol hány százaléka vett részt a reakcióban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3-OH` + Na = `CH_3-ONa` + `1/2` `H_2`

`M_(CH_3-OH)` = 32 `g/(mol)`

`M_(Na)` = 23 `g/(mol)`

80 `cm^3` metanol az `m=rho*V` = `0.79*80` = 63.2 g, az `63.2/32` = 1.975 mol metanol

63.2 + 6.9 = 70.1 g

A mi oldatunk csak 69.8 g, fejlődik 70.1-69.8=0.3 g hidrogén, ami `0.3/2`=0.15 mol `H_2`

Ez kétszerannyi, azaz 0.3 mol metanollal reagál.

A reakcióban 0.3 mol metanol vesz részt, ez a kiindulási metanolnak a `0.3/1.975*100` = 15.19%-a

A reakcióban a metanolnak a 15.19 %-a vesz részt.
0