Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
664
0,125g K2CO3 és Na2CO3-ból álló keveréket 0,2mol/dm3-es sosavval megtitralunk. Az atlagfogyas 9,87ml volt. Milyen a minta n/n%os és m/m%os összetétele ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`K_2CO_3` + 2 HCl = KCl + `H_2O` + `CO_2`

`Na_2CO_3` + 2 HCl = NaCl + `H_2O` + `CO_2`

`M_(Na_2CO_3)` = 106 `g/(mol)`

`M_(K_2CO_3)` = 138 `g/(mol)`

9.87 ml oldatban van `9.87/1000*0,2`= `1.974*10^(-3)` mol HCl

Ez reagál feleannyi, azaz, `9.87*10^(-4)` mol karbonáttal.

x g `K_2CO_3` és `0.125-x` g `Na_2CO_3`

Ez molban: `x/138` mol `K_2CO_3` és `(0.125-x)/106` mol `Na_2CO_3`

`x/138` + `(0.125-x)/106` = `9.87*10^(-4)`

x= 0,088 g

0,125 g keverékben van 0,088 g `K_2CO_3` és 0,125-0,088 = 0,037 g `Na_2CO_3`

100 g keverékben van `100/0,125*0,088` = 70.3 g `K_2CO_3`

A keverék tömeg%-os összetétele: 70.3% `K_2CO_3` és 29.7% `Na_2CO_3`

`0.088/106`= `8.3*10^(-4)` mol `K_2CO_3` van `9.87*10^(-4)` mol keverékben

100 mol keverékben van `100/(9.87*10^(-4))*8.3*10^(-4)`= 87.11 mol `K_2CO_3`

A keverék mol%-os összetétele: 87.11 mol% `K_2CO_3` és 100-87.11=12.89 mol% `Na_2CO_3`.
1