Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
539
Valaki segítene le vezetni a feladatot nem nagyon ertem előre köszönöm aki segít
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először a lemezjátszós
300 mm átmérőjű esetén
fordulatszám
a `f = 33 1/3 1/(perc) = 33 1/3 1/(60 s) =0,5555 1/s `
periódusidő
`T = 1/f = 1/ (0,55555 1/s) = 1,8 s`
szögsebesség
`ω = (2·π)/T\ vagy\ \ ω = 2·π·f ∼ 3,49 1/s`
kerületi sebesség
`v_k = r·ω = d/2·ω = 0,15 m·3,49 1/s = 0,52358 m/s`

A kisebb lemez megfelelő adataival hasonlóan kell a számításokat elvégezni.

fordulatszám
`f = 20 1/(perc) = 1/3 1/s`
kerületi sebesség a szögsebesség segítségével számítható ki
`ω = 2·π·f = 2,09433 1/s`
a kerületi sebesség
`v_k = r·ω = 30 m · 2,09433 1/s = 62,83 m/s`
centripetális gyorsulás
`v^2/r = (62,83 m/s)^2/(30 m) = 131,58 m/(s^2)`
1