Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Számtani sorozat megoldása

Főoldal » Általános iskola » Matematika
539
Bocsi hogy megvan fordulva a kép csak szar a telomxd Számtani sorozatot tanuljuk csak a szöveges nem megy és nem tudom megoldani szóval pls segitsetek!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
`a_1 = 300`
` d = -13`
`n = 16`
`S_n = `
Google: Számtani sorozat összege Wiki

`a_1 = 10`
`d = 2`
`n = 45`
`S_n = `
Módosítva: 7 éve
0

Ha nagyon nincs ötleted, akkor kezd el leszámolni;
17. sor: 300
16. sor: 287
15. sor: 274
.
.
.
És így tovább. Tehát ezeknek a számoknak az összege kell, vagyis:

300+287+274+261+248+235+222+209+196+183+170+157+144+131+118+105+92

Innentől két lehetőség van;
-az egyik, hogy egyesével összeadod a számokat. Itt még annyira nem vészes, de ha mondjuk 100 számot kellene összeadni, akkor igencsak jobb lenne másik számítási mód.
-a másik, hogy észreveszed, hogy ha mindig az első és az utolsó számot adod össze, akkor ugyanazt kapod értéknek;
300+92=392
287+105=392
274+118=392
És így tovább. Ami ennél is fontosabb, hogy mindegyik szám felírható ugyanannak a két számnak az összegeként; 392=196+196, ez azt jelenti, hogy a fenti összeg átvariálható úgy, hogy mindegyik tag 196 legyen, tehát:

196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196+196, ez pedig definívió szerint 17*196-tal egyenlő, amit már ki tudunk számolni.
Ez a gondolatmenet ihlette egyébként az összegképletet is. Próbáld meg megoldani ezzel a gondolatmenettel a másik feladatot is. Annyit segítek, hogy az első tag a 10, és a páros számok 2-vel követik egymást, egészen 98-ig.
0