Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Kör egesz szam cukraszda

73
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Horzának abban igaza van, hogy ha kehelyben szolgálják fel a gombócokat, akkor a gombócok sorrendje nem számít (azért, mert akármilyen sorrendben elnyalhatod a fagyit, míg tölcsérben mindig csak a legfelsőt), ezért ismétléses kombinációval lehet számolni.
Azonban van két probléma:
-Valószínűség a kérdés, nem az, hogy hányféle rendelést tud leadni. Arra jó a képlet.
-Ha az ismétléses kombináció képletével számolunk, akkor nem tudunk a klasszikus valószínűségi modellel; mert tegyük fel, hogy a kedvező esetek száma pont annyi, amennyit a képlet ad. Csakhogy a képlet az olyan eseteket is 1-nek számolja, amiknek egyébként nagyobb esélyük van összejönni/többféleképpen lehet összerakni. Például a Málna-Málna-Málna kombónak kisebb az esélye (érthető okokból), mint a Málna-Csoki-Kókusznak; előző egyféleképpen, utóbbi 6-féleképpen jöhet ki. Tehát nekünk egy olyan számítási mód kellene, ami a létező összes összeállítást megadja (tehát a sorrendet különbözőnek tekintjük, és ezt érdemes a későbbiekre is megjegyezni; különböző sorrenddel mindig lehet számolni valószínűség esetén!), mivel akkor biztosan ugyanakkora valószínűségű esetekkel tudunk számolni a klasszikus valószínűségi modellben. Emiatt ez a feladat egy sima ismétléses kombinációra változik;
Összes eset: 18*18*18=5832
Kedvező eset: ezt úgy számoljuk, hogy a rosszakat számoljuk ki előbb;
Rossz esetek: amikor nincs málna, ekkor 17*17*17=4913
Tehát a kedvező esetek száma: 5832-4913=919, ennyi esetben lesz legalább 1 málna.
Innentől a valószínűség: 919/4913=~0,1871=18,71%.

Egy kis adalék: a feladat 3 pontos, és az ismétléses kombináció emelt szintű anyag. Ebből a két tényből az következik, hogy nem kell használni.
0