Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kör egesz szam cukraszda

Főoldal » Középiskola » Matematika
505
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Horzának abban igaza van, hogy ha kehelyben szolgálják fel a gombócokat, akkor a gombócok sorrendje nem számít (azért, mert akármilyen sorrendben elnyalhatod a fagyit, míg tölcsérben mindig csak a legfelsőt), ezért ismétléses kombinációval lehet számolni.
Azonban van két probléma:
-Valószínűség a kérdés, nem az, hogy hányféle rendelést tud leadni. Arra jó a képlet.
-Ha az ismétléses kombináció képletével számolunk, akkor nem tudunk a klasszikus valószínűségi modellel; mert tegyük fel, hogy a kedvező esetek száma pont annyi, amennyit a képlet ad. Csakhogy a képlet az olyan eseteket is 1-nek számolja, amiknek egyébként nagyobb esélyük van összejönni/többféleképpen lehet összerakni. Például a Málna-Málna-Málna kombónak kisebb az esélye (érthető okokból), mint a Málna-Csoki-Kókusznak; előző egyféleképpen, utóbbi 6-féleképpen jöhet ki. Tehát nekünk egy olyan számítási mód kellene, ami a létező összes összeállítást megadja (tehát a sorrendet különbözőnek tekintjük, és ezt érdemes a későbbiekre is megjegyezni; különböző sorrenddel mindig lehet számolni valószínűség esetén!), mivel akkor biztosan ugyanakkora valószínűségű esetekkel tudunk számolni a klasszikus valószínűségi modellben. Emiatt ez a feladat egy sima ismétléses kombinációra változik;
Összes eset: 18*18*18=5832
Kedvező eset: ezt úgy számoljuk, hogy a rosszakat számoljuk ki előbb;
Rossz esetek: amikor nincs málna, ekkor 17*17*17=4913
Tehát a kedvező esetek száma: 5832-4913=919, ennyi esetben lesz legalább 1 málna.
Innentől a valószínűség: 919/4913=~0,1871=18,71%.

Egy kis adalék: a feladat 3 pontos, és az ismétléses kombináció emelt szintű anyag. Ebből a két tényből az következik, hogy nem kell használni.
0