Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Haromszog gráf és mérkőzés

Főoldal » Középiskola » Matematika
416
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
7. A középvonal olyan szakasz, amely a háromszög oldalainak felezőpontjait köti össze. Erről azt kell tudni, hogy párhuzamosak az oldalakkal (nyilván azzal, amelyiknek felezőppontján nem megy át), és (ami még fontosabb) fele akkora hosszú, mint a vele párhuzamos oldal hossza. Tehát a 4 cm-es oldallal párhuzamos oldal hossza 8 cm, az 5-tel párhuzamosé 10 cm, a harmadik pedig 12 cm hosszú. A kerület ezek összege, tehát 8+10+12=30 cm.

8. Az ilyen feladatoknál az a trükk, hogy mindig a legnagyobb fokszámút kell összekötni az összes többi legnagyobb fokszámúval, esetünkben vesszük az egyik 4-est, és összekötjük a másik 4-essel, a hármassal és a két 2-essel. Ezután a legnagyobb fokszámú a másik 4-es lesz, amibe már csak 3-at kell bekötni, ezt összekötjük az eredetileg 3-assal és az eredetileg két 2-essel. A végén A 3-ast az 1-essel kell összekötni, és megvagyunk.
Magát az eljárást Hakimi-algoritmusnak nevezik. A lényege az, hogy ez minden esetben detektálja a megfelelő gráfot, ha létezik. Fokszámtól függően csak a fokszámokból többféle gráf rajzolható (például vegyük azt a 10-csúcsú gráfot, amelyben minden csúcs fokszáma 3, ebből rajzolható egy "ötszögben az ötszög" gráf és a Petersen-gráf, ami két különböző gráf). Azonban sok esetben csak egyféleképpen lehet megfelelő gráfot rajzolni, és ez az algoritmus azt mutatja meg (vagy ha nem lehet, akkor meg azt).

9. A 11 játékos összmagassága 11*187=2057 cm. A kiállítás után az összmagasság: 10*187,1=1871 cm. Ezek különbsége 186, tehát a kiállított játékos 186 cm magas.
0