Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség- nyomdagép feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
480
Csatoltam a képet a feladattal. Nagyon hálás lennék a segítségért.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Nem tudom, tanultátok-e Bayes tételt... Valószínű nem (gimiben azt hiszem nem tanítják), de ha igen, akkor inkább azzal kell megoldani (bár pont ugyanaz, mint horza megoldása) :

`A` esemény: az első gép nyomtatta a könyvet
`B` esemény: a második gép nyomtatta a könyvet
`H` esemény: hibás a címlap.

Ezeket tudjuk:
`P(A)="0,1"`
`P(B)="0,9"`
`P(H|A)="0,01" qquad` (vagyis hibás a címlap, feltéve hogy az első gép nyomtatta)
`P(H|B)="0,05"`

Kérdés:
`P(A|H) = ? qquad` (vagyis az első gép nyomtatta, feltéve hogy hibás a címlap)

Bayes tétel:
`P(A|H)=(P(H|A)·P(A))/(P(H))`
vagyis kell még `P(H)` értéke is
Az pedig a teljes valószínűség tételével jön ki:
`P(H)=P(H|A)·P(A)+P(H|B)·P(B) = "0,01"·"0,1"+"0,05"·"0,9"`
`P(H)="0,046"`

`P(A|H)=("0,01"·"0,1")/("0,046")=1/(46)`
0