Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség számítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
557
Egy teremben 4 személy van. Mennyi a valószínűsége, hogy legalább 2 személynek ugyankkor van a születésnapja, ha tudjuk, hogy egyik sem született szökőévben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Összes eset: az első ember az év 365 napja közül akármelyik születhetett. A második szintén. És így tovább, tehát az összes esetek száma: 365*365*365*365=17.748.900.625
Kedvező eset: ezt úgy számoljuk ki, hogy az egészből elvesszük a "rossz esetek" számát. Most azt tekintjük "rossz esetnek", amikor mindenki különböző napon született. A fenti analógia szerint ebből 365*364*363*362=17.458.601.160, így a kedvező esetek száma: 17.748.900.625-17.458.601.160=290.299.465
Innentől a klasszikus valószínűségi model szerint `290299465/17458601160` a valószínűsége, hogy legalább két ember ugyanazon a napon zsületett. Ezt a törtet még illik egyszerűsíteni, ha lehet, és az biztos, hogy legalább 5-tel lehet, így utána kell járni, hogy mi a legegyszerűbb alakja, ehhez érdemes visszaírni szorzatalakba:
`(365*364*363*362)/(365*365*365*365)`

Látható, hogy 365-tel kapásból lehet egyszerűsíteni. Mivel a nevezőben csak 365 van, érdemes azt felírni prímtényezős alakban: 365=5*73, 5-tel szemmel láthatólag egyik sem osztható, 73-mal meg meg kell nézni, és azt látjuk, hogy azzal sem. Tehát a tört legegyszerűbb alakja:
`(364*363*362)/(365*365*365) = 47831784/48627125`, és ez még felírható (kerekítve) tizedestört és százalékos alakban:
`=0,987=98,7%`.
0