Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Dobókockás feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2367
Két dobókockával dobunk egyszerre. Mennyi annak a valószínűsége, hogy :
- a kapott két szám összege páratlan?
- a kapott két szám szorzata páratlan ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez elég felrajzolni egy 6x6-os négyzetrácsot, a rácsba beírni a számokhoz tartozó összegeket/szorzatokat, és abból ki lehet olvasni a valószínűségeket.

Számítással;
1. Két szám összege akkor páratlan, ha az egyik páros, a másik páratlan. Az első kockával bármilyet dobhatunk, ez 6 lehetőség. Másodiknak már csak az előzővel ellenkező paritásút, így ez csak 3-féle lehet.
Kedvező eset: `6*3=18`
Összes eset: `6*6=36`
Valószínűség: `18/36=1/2=0,5=50%`.
Megjegyzés: Mivel a párosak és a páatlanok ugyanannyian vannak, ezért nem kellett különbontani olyan alesetekre, hogy ha az első páros, akkor mennyiféle lehet a második, és ha páratlan.

2. Az összes eset itt is 36 lesz.
A kedvező eset: két szám szorzata akkor páratlan, ha mindkettő páratlan, erre 3*3=9-féle lehetőség van.
Valószínűség: `9/36=1/4=0,25=25%`.
0