Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valószínűség

Főoldal » Középiskola » Matematika
513
egy bank által kiadott kártya azonosítószáma 7 számjegyből áll és nem kezdődhet 0-val. Mennyi a valószínűsége annak, hogy egy azonosítószám 324-gyel kezdődik? Hát annak, hogy 43-mal végződik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az összes azonosítók száma `Ö=6*7*7*7*7*7*7=705894` (mert minden helyre 7 számjegy jöhet, kivéve az elsőre, mert oda csak 6).

a)
Ha az azonosító `324`-gyel kezdődik, akkor már csak a 4 hátsó helyet tudjuk megválasztani. Ez `a=7*7*7*7=2041` lehetőséget jelent. Ebből a valószínűséget úgy kapod meg, hogy a lehetőségek számát elosztod az összes lehetőséggel.
`a/Ö=(7*7*7*7)/(6*7*7*7*7*7*7)=1/(6*7^2)=1/294`

b)
Megvan az utolsó két számjegy, így már csak az első ötöt választhatod meg. Ez `b=6*7*7*7*7` lehetőség. Ugyanúgy számolod ki a valószínűséget, mint előbb.
`b/Ö=(6*7*7*7*7)/(6*7*7*7*7*7*7)=1/7^2=1/49`
0