Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi

Főoldal » Középiskola » Matematika
914
Sziasztok segítenétek kiszámolni a háromszög súlypontját ha háromszög oldalainak hossza 22,28,40 cm .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Szinuszt, koszinuszt és társait tanultad már?
0

Ha nem tanultad még, akkor elemi módszerekkel;
Azt tudjuk, hogy minden súlyvonal (definíció szerint) felezi az oldalakat. Ahhoz, hogy a súlypont helyzetét megtudjuk, kelleni fog nekünk valamelyik súlyvonal hossza, mivel tudjuk, hogy a súlypont az oldalaktól mérve 1:2 arányban osztja fel a súlyvonalakat.
Először húzzuk be a 40 cm-es oldalhoz tartozó magasságot. Azért lényeges, hogy ahhoz húzzuk be, mert az a legnagyobb, és azt tudjuk, hogy a legnagyobb oldalhoz tartozó magasság mindig a háromszögön belülre esik (a többi oldalnál megeshet, hogy kívülre, ez tompaszögű háromszög esetén lehet így, de derékszögű háromszögnél az egyik befogó a másik befogó magassága). Tehát húzzuk be a magasságot (ez legyen m), ez a háromszöget két derékszögű háromszögre bontja, ahol az átfogók 22 és 28 cm hosszúak. Mondjuk azt, hogy a 22 cm-es átfogójú derékszögű háromszög másik befogója legyen x, így a másik 40-x hosszú lesz. Ezek fényében két Pitagorasz-tételt tudunk felírni:
`x²+m²=22²` és
`(40-x)²+m²=28²`
Ennek a két egyenletnek egyszerre kell teljesülnie. Most csináljuk azt, hogy mindkét egyenletet m²-re rendezzük, tehát csak m² maradjon a bal oldalon:
`m²=484-x²`
`m²=784-(40-x)²`
Így látható, hogy két kifejezés is egyenlő m²-tel, így szükségszerűen azok is egyenlőek egymással, tehát ezt az egyenletet tudjuk felírni:
`484-x²=784-(40-x)²`, ezt pedig már meg tudjuk oldani, és `x=16,25`-ot kapjuk eredményül, tehát a 40 cm-es oldalt 16,25 cm-es és 23,75 cm-es oldalakra osztottuk. A magasságot kell még meghatároznunk, ehhez valamelyik egyenletbe be kell ehylettesítenünk;
`m²=484-16,25²`, erre `m=` 219,9375  adódik. Érdemes ilyen alakban hagyni, mindjárt látjuk, hogy miért.
Ha behúzzuk a súlyvonalat (legyen s), akkor a háromszögön belül egy újabb derékszögű háromszöget kapunk, melynek átfogója a súlyvonal, egyik befogója az előbb kiszámolt magasság, másik befogója 20-16,25=3,75 cm. Innentől már csak egy újabb Pitagorasz-tétel választ el minket az eredménytől:
`3,75²+`  219,9375 ² `=s²`, erre eredményül `s=` 324  adódik, tehát a 40 cm-es oldalhoz tartozó súlyvonal hossza  324  cm. Ezt kell elosztanunk 3-mal, hogy megkapjuk a súlypont elhelyezkedését:

 324 /3 =  324 /√9 =  324/9  =  26 , tehát a súlypont a 40 cm-es oldal felezőpontjától (a súlyvonalon)  26  cm távolságra van.
0