Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
860
A periódusos rendszerben egymás alatt levő két alkáliföldfém ötvözetének 3g-ját sósav feleslegben feloldva 1,225dm3 standard nyomású hidrogén gáz keletkezik. N/n%os és m/m%os összetétel ? Melyek a fémek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

X + 2 HCl = `XCl_2` + `H_2`

1.225 `dm^3` `H_2` az `1.225/24.5` = 0.05 mol

Ez ugyanannyi, 0.05 mol fémből keletkezik.

3 g fém az 0.05 mol

1 mol az 60 g; az átlagos moláris tömege a fémnek 60 `g/(mol)`.

Ha egymás alattiak, akkor a 60-nál közvetlen alatti és feletti kell, ez a kalcium és a stroncium.

x g Ca és 3-x g stroncium.

molban:

`x/40` mol Ca és `(3-x)/87.6` mol Sr

`x/40` + `(3-x)/87.6` = 0.05

x=1.16

3 g ötvözetben van 1.16 g Ca és 3-1.16=1.84 g Sr

100 g ötvözetben van `3/100*1.16`= 38.66 g Ca és 61.34 g Sr.

Az ötvözet tömeg%-os összetétele: 38.66 % Ca és 61.34 % Sr.

molban:

`1.16/40`= 0.029 mol Ca és `1.84/87.6`= 0.021 mol Sr, összmólszám 0.05

0.05 mol ötvözetben van 0.029 mol Ca

100 mol ötvözetben van `100/0.05*0.029`= 58 mol Ca és 42 mol Sr.

Az ötvözet mol%-os összetétele: 58 mol% Ca és 42 mol% Sr.
0