Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Titrálás

Főoldal » Középiskola » Kémia
491
NaOH és KOH porkeverék 11g-ját vízben oldjuk és 250ml-re egészítjük ki vízzel . Kimérünk belőle 20ml-t és 0,4mol/dm3-és kénsavoldottal megtitraljuk. A mérőoldat fogyása 25ml. Milyen a minta anyagmennyiség illetve tömeg aránya?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
2 NaOH + `H_2SO_4` = `Na_2SO_4` + 2 `H_2O`

2 KOH + `H_2SO_4` = `K_2SO_4` + 2 `H_2O`


`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(KOH)` = 56 `g/(mol)`

x g NaOH és 11-x g KOH

Ezek molban:

`x/40` mol NaOH és `(11-x)/56` mol KOH

20 ml 0.4 mólos kénsavban van `20/1000*0.4` = 0.008 mol kénsav

Ez reagál kétszerannyi, 0.016 mol lúggal

Ez van 20 ml-ben

250 ml-ben van `250/20*0.016`= 0.2 mol lúg

`x/40` + `(11-x)/56` = 0.2

x= 0.5

`x/(11-x)` = `0.5/10.5` = 1:21

A tömegarány 1:21 (NaOH:KOH).

`x/40`=`0.5/40` = 0.0125 mol NaOH

`(11-x)/56` = `10.5/56` = 0.1875 mol KOH

A mólarány: 0.0125:0.1875 = 1:15 (NaOH:KOH)
0