Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika valószínűségszámítás

Főoldal » Középiskola » Matematika
736
Egy üzemben alkatrészeket gyártanak. A meós megállapította, hogy a gyártott 10000 alkatrész 3%-a hibás. Egy kisüzem ezen alkatrészekből 2000-et rendel. Mennyi annak a valószínűsége,hogy 80 hibásat kap?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek,valószínűség
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
10000 3%-a 10000*(3/100)=300, ennyi selejt van összesen, ebből következően 10000-300=9700, ami jó.
Összes eset: (10000 alatt a 2000), szerintem ezt nem kell külön magyaráznom.
Kedvező eset: a 300 selejtből ki kell választanunk 80-at, ezt (300 alatt a 80)-féleképpen tehetjük meg, a 9700 jóból pedig 1920-at, ezt (9700 alatt az 1920)-féleképpen tehetjük meg. Ezek szorzata adja a kedvező eseteket számát, tehát `(300 alatt a 80)*(9700 alatt az 1920)
Valószínűség = kedvező/összes = ((300 alatt a 80)*(9700 alatt az 1920))/((10000 alatt a 2000))
1