Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
501
Hány g 18,25m/m%os sósav reagál 600g 20m/m%os NaOH oldalban ha a feleslegben levő HCl-rá nézve az oldat 4m/m%os?milyen az oldat összetétele a keletkező sóra nézve?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
HCl + NaOH = NaCl + `H_2O`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`

`M_(HCl)` = 36.5 `g/(mol)`

`M_(NaCl)` = 58.5 `g/(mol)`

600 g NaOH oldatban van `600*0.2` = 120 g NaOH, ez `120/40` = 3 mol NaOH

Ez reagál 3 mol HCl-dal, ami `3*36.5` = 109.5 g

Az HCl oldat 4% feleslegben van, tehát `109.5*1.04` = 113.88 g HCl lesz az oldatban

100 g oldatban van 18.25 g HCl

Hány g oldatban van 113.88 g HCl?

x= `113.88/18.25*100` = 624 g

624 g HCl-oldatra van szükség.

Keletkezik 3 mol NaCl, ami `3*58.5` = 175.5 g NaCl

Az oldat tömege 600+624=1224 g

1224 g oldatban van 175.5 g NaCl

100 g oldatban lesz `100/1224*175.5`= 14.34

A keletkező oldat sóra nézve 14.34%-os lesz.
0