Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverék

Főoldal » Középiskola » Kémia
680
CaO-ból , CaCO3-ból és MgCO3-ból álló porkeverek 7,76g-ját 100ml 2mol/dm3-es sosavban oldva 1,47dm3 standard állapotú gáz fejlődik. Minta n/n%-os és m/m%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A CaO nem fejleszt `CO_2`-ot, a másik kettő igen.

CaO + 2 HCl = `CaCl_2` + `H_2O`

`CaCO_3` + 2 HCl = `CaCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

`MgCO_3` + 2 HCl = `MgCl_2` + `CO_2` + `H_2O`

1.47 `dm^3` `CO_2` keletkezik, ami `1.47/24.5` = 0.06 mol

Az elegyben van 0.06 mol `CaCO_3` és `MgCO_3`

100 ml HCl-oldatban `100/1000*2`=0.2 mol HCl van,

Mindegyik reakciónál kétszerannyi mol HCl szükséges, ezért a keverék összesen 0.1 mol.

Ha feltételezzük, hogy a teljes HCl mennyiség elreagál, akkor a CaO mennyisége 0.1-0.06=0.04 mol

`m_(CaO)`= `0.04*56` = 2.24 g

A másik két anyag mennyisége 7.6-2.24= 5.36 g

x g `CaCO_3` és 5.36-x g `MgCO_3`

Ez molban:

`x/100` mol `CaCO_3` és `(5.36-x)/84.3` mol `MgCO_3`

`x/100` + `(5.36-x)/84.3` = 0.06

x = 1.92

7.76 g keverékben van 2.24 g CaO; 1.92 g `CaCO_3` és 5.36-1.92=3.44 g `MgCO_3`

100 g keverékben van:

`100/7.76*2.24` = 28.87 g CaO (ennyi %)

`100/7.76*1.92` = 24.74 g `CaCO_3` , a többi `MgCO_3` (46.39%).

0.1 mol a keverék összmóljainak száma

0.04 mol Cao van benne, ez `0.04/0.1*100`=40 mol% CaO

`1.92/100` = 0.0192 mol `CaCO_3`, ez `0.0192/0.1*100` = 19.2 mol% `CaCO_3`

A többi `MgCO_3` (100-40-19.2= 40.8 mol%)
0