Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

József attila élete

618
Fogalmazás kéne e/1 es személyben mintha én lennek attila ... legyszives segitsetek köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Édesapám Josifu Aron (1871-1937) szappanfőző munkás, édesanyám Pőcze Borbála (1875-1919) mosónő volt. Hatodik gyermekként születettem 1905. április 11.-én, ekkor azonban
már csak két néném, Jolán és Eta élt. Apám 1908-ban elhagyta a családot. Engem a Gyermekvédő Liga 1910-ben parasztcsaládhoz adott nevelésre Öcsödre; 1912-ben tértem vissza Budapestre. A Ferencvárosban szegény proletársorban éltünk. Édesanyám rákban halt meg, ezután egész életemet végigkísérte a fájdalom. Jolán férje, Makai Ödön lett gyámom, akkor még csak 14 éves voltam. 1920-ban Makóra kerültem gimnáziumba, nyaranta munkát vállaltam. 1922-ben öngyilkosságot kíséreltem meg. Megismerkedtem Juhász Gyulával, az ő segítségével és előszavával jelent meg első verskötetem (Szépség koldusa). 1923-ban a Nyugat is közölte verseim. 1924-ben a szegedi egyetem magyar-francia szakára iratkoztam be, innen azonban Tiszta szívvel c. versemért eltanácsoltak. Ősszel a bécsiegyetemen hallgatottam előadásokat; megismerkedtem Németh Andorral, Kassák Lajossal, Hatvany Lajossal, Lukács Györggyel. 1926-27-ben Párizsban a Sorbonne előadásait hallgattam; tagja lettem az anarchista-kommunista szövetségnek. 1927-ben hazatértem Budapestre. 1928-ban kötöttem barátságot Illyés Gyulával. Rövid ideig a pesti egyetemre is jártam. Kosztolányi Dezső segítő barátságát is élvezhettem. 1928-tól szerelem fűzött a jómódú polgárcsaládból való Vágó Mártához, ám a lány hosszú angliai tanulmányútja eltávolított minket egymástól. 1930-ban beléptem a Kommunisták Magyarországi Pártjába. Élettársammal, Szántó Judittal nagy szegénységben éltünk Judit kétkezi munkával keresett jövedelméből. 1932-ben Illyés Gyulával és Szimonidész Lajossal röpiratot írtunk a halálbüntetés ellen, szerkesztettem a féllegális Valóság c. folyóiratot. Hatvany Lajos, később Hatvany Bertalan támogatott engem. 1931-ben a moszkvai Sarló és Kalapács szociálfasisztának bélyegeztem; 1934-ben a moszkvai írókongresszusra nem hívtak meg, "kihagytak" a kommunista mozgalomból, szociáldemokrata és liberális körökkel találtam kapcsolatot, és antifasiszta egységfronttörekvéseket képviseltem. 1935-ben pszichoanalitikus kezelőm, Gyömrői Edit iránt támadt bennem tragikus szerelem. 1936-ban végleg különváltam Szántó Judittól, felújult a kapcsolatom Vágó Mártával.
A Szép Szó egyik szerkesztője lettem. A Baumgarten-alapítványból segélyt, majd jutalmat kaptam (1935, 1936). Nagyon fáj (1936) c. kötetem sem hozta meg a várt elismerést. 1937 tavaszán szerelmes lettem Kozmutza Flórába. Még az év nyarán a Siesta szanatóriumba kerültem; nov. 4-én nénjeim vettek magukhoz szárszói panziójukba. Dec. 3-án a szárszói állomáson tehervonat kerekei alá vetettem magam.
0