Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
532
277
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

277.

100 g oldatban van 2 g `NH_3`, ami `2/17`= 0.118 mol

V=`m/rho` = `100/0.99` = 101 `cm^3`

húszszorosára hígítjuk, `101*20`= 2020 `cm^3` oldatban van 0.118 mol `NH_3`

1 `dm^3` oldatban van `1000/2020*0.118` = 0.058 mol `NH_3`

`NH_4OH` = `NH_4^+` + `OH^-`

`K_d` = `([NH_4^+][OH^-])/[NH_4OH]` = `x^2/(0.058-x)` = `1.79*10^(-5)`

x= `1.011*10^(-3)` = `[OH^-]`

pOH = 3, pH = 11

`alpha` = `(1.011*10^(-3))/0.058` = 0.0174

0.058-`1.011*10^(-3)`= 0.057 `(mol)/(dm^3)` a disszociálatlan `NH_4OH` koncentrációja.
0