Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek.Halmazok,kombinatorika.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1328
Egy társaságban mindenki mindenkivel kezet fogott.Hány kézfogás nem lehetett így az alábbiak közül?
a)15, b)36, c)42, d)66, e)91
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
B,d és e nem jöhet ki
1

⇒Az összes kézfogás száma ha `n` egyén van `(n·(n-1))/2` vagyis
a megadott szám kétszerese egyenlő n·(n-1)-gyel.
a) 15 ⇒ 30 = 6·5 ( n = 6)
b) 36 ⇒ 72 = 9·8 ( n = 9)
c) 42 ⇒ 84 nincs megoldás
d) 66 ⇒ 132 = 12·11 (n = 12)
e) 91 ⇒ 182 = 14·13 (n = 14)
Megjegyzés a szám 2-szereséből gyököt vonsz - tört esetén veszed a törtgyöknél kisebb- és nagyobb egész szorzatát, ha a szorzat jó, akkor a vizsgált szám kézfogásokat jelent.
Módosítva: 7 éve
1