Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1333 Mágneses indukció

Főoldal » Középiskola » Fizika
445
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A keret ellenállása:
`R=(ρ·ℓ)/A=("0,024"·4·"0,2")/"0,5" Ω="0,0384"\ Ω`

A keret felülete:
`A_k=("0,2"\ m)^2="0,04"\ m^2`

Az indukált feszültség legnagyobb értéke (amikor éppen merőleges a keret felülete az indukcióvektorokkal) :
`U=ω·B·A_k="31,4"·"0,1"·"0,04"\ V="0,126"\ V`

Ekkor az áramerősség:
`I=U/R="3,28"\ A`

b)
Az energiamegmaradás miatt pontosan akkora teljesítmény kell a mozgatáshoz, amekkora teljesítményt az áramkör lead (amivel melegíti a huzalt), ami U·I. De amiket kiszámoltunk feszültséget és áramerősséget, azok nem állandó értékek, tehát nem simán össze kell szorozni őket.
A körmozgásból szinuszosan változó áram és feszültség lesz, aminek a csúcsértékei azok, amiket az előbb kiszámoltunk.
Az effektív értékek:
`U_"eff"=U_"max"/sqrt2`
`I_"eff"=I_"max"/sqrt2`
Ezek szorzata az effektív (vagyis átlagos) teljesítmény:
`P_"eff"=(U_"max"·I_"max")/2=("0,126"·"3,28")/2 W="0,207"\ W`
Módosítva: 7 éve
1