Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jól oldottam meg ezt a fizika feladatot? Víz forralása, elforralása?

Főoldal » Középiskola » Fizika
1304
MENNYI IDEIG TART? a)felforralni b)elforralni
7 dl, 15°C-os vizet. 1000 W-os fűtőberendezés, 70%-os hatásfok.
c=4200(J/kg*K); Lf=2256000(J/kg); ΔT=85°C; m=0,7kg
1000W*0,7=700W
a)felforralás
Q1=c*m*ΔT=4200*0,7*85=249900J
P1=Q1/t1 -> t1=Q1/P1= 249900/700=357s
b)elforralás
Q2=Lf*m= 2256000*0,7=1579200J
t2=Q2/P2= 1579200/700= 2256s
Remélem jó. Ha nem akkor segítenétek és leírnátok a jó megoldást? Előre is nagyon szépen köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, házi, víz, forralás
1
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

Az a., feladatrész teljesen jó, b., -vel is csak az a baj, hogy az elforralásnál is előbb fel kell melegítened a vizet, így a szükséges hőmennyiség nem csak az elforraláshoz szükéges hő, hanem a felmelegítéshez szükséges is. Tehát annyi a dolgod, hogy b.,-hez hozzáadod az a.,-ban kiszámolt energiamennyiséget és készen is vagy!
Tehát Q=Q1+Q2=c×m×T1+Lf×m=249,9kJ+1579,2kJ=1829,1kJ, így az idő= 1829,1/0,7=2613s.
2