Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segitsetek fontos

Főoldal » Középiskola » Matematika
478
1) I. 6×3*-7×2y=40
II. 5×2y-2×3*=-8
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Help!
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
1.
6x3-7x2y=40
18-14y=40
-14y=40-18
-14y=22
y=-11
törtvonal
7
2. 5x2y-2x3=-8
10y-6=-8
10y=-8+6
10y=-2
y= - 1
törtvonal
5
Remélem jól értelmeztem a feladatot és jól oldottam meg
Módosítva: 7 éve
0

`6*3^x` - `7*2^y` = 40

`5*2^y` - `2*3^x` = -8

Helyettesítés:

`3^x`=a

`2^y` =b

I. 6a-7b = 40
II. 5b-2a=-8

szorozva hárommal a második, majd hozzáadva az elsőhöz:

II. 15b-6a = -24

I. + II. : 8b = 16

b=2

Visszahelyettesítve bármelyikbe:

I. 6a-7*2=40

a=9

`3^x`=9 ; x=2

`2^y` =b ; y=1

Ellenőrzés!
0