Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika - Súrlódás

Főoldal » Középiskola » Fizika
4898
Feladat:

Azt figyeltük meg, hogy a sík jégen 3 m/s sebességgel ellökött korong 4 s múlva áll meg. Mekkora a csúszási és súrlódási együttható?

Azt kérem, hogy ne csak egy számolást, hanem egy magyarázatot is küldjön valaki.
Előre is köszönök mindent.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
fizika, szöveges, Középiskola, súrlódás
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A korongot a súrlódási erő lassítja.

`F_s` = `m*a` = `mu*m*g`

a=`mu*g`

0= `v_0` - `a*t`

0 a sebessége a végállapotban, kezdetben volt `v_0` a sebessége és v=a*t sebességgel lassul a korong.

a = `v/t` = `(3 m/s)/(4 s)` = 0.75 `m/(s^2)`

a=`mu*g` , ebből `mu` = `a/g` = `0.75/10` = 0.075

A csúszási súrlódási együttható (nem csúszási és súrlódási) értéke 0.075.
0