Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Legkevesebb hány lufit húzzon ki?

1150
Egy dobozban összesen 66 darab lufi van: 30 darab piros, 20 darab zöld, 10 darab kék és néhány sárga, barna, fekete. Legkevesebb hány lufit húzzon ki becsukott szemmel, hogy neki és 7 barátjának biztosan jusson egyforma színű lufi a kihúzottakból?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legrosszabb esetben már kihúztam a 6 db "vegyeset", 7-7 darabot a pirosból, zöldből és kékből is, most már, a következő húzásnál csak lesz olyan amiből 8 egyforma. (6+3*7+1=28)
0

Ez a feladat nem egyértelmű.

Az a "néhány" nem ír a darabszámról és nem ír azok eloszlásáról sem. Nem biztos, hogy 2 db sárga, 2 db barna és 2 db fekete lufi van még a dobozban! Tételezzük fel, hogy 5 db sárga, 5 db barna és 5 db fekete lufi van a dobozban. Ebben az esetben a legrosszabb eset az, ha kihúznak 6x5 db vegyeset, majd a megmaradt lufik közül még 3x2 db lufit. Ha 4 db sárga, 4 db barna és 4 db fekete lufi van a dobozban, akkor a legrosszabb eset az, ha kihúznak 6x4 db vegyeset, majd a megmaradt lufik közül még 3x3 db lufit. Mindkét esetben nyilván kell még egy lufit húzni, hogy összejöjjön a 8 db azonos színű lufi. A többi esetet nincs értelme itt kibontani.
Módosítva: 5 éve
0