Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
606
A 10. Feladatot egyáltalán nem értem.
Ez így jó? 11.feladat
V=? V=a*t
a=m*g
s=v*t
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

2
10. Az erő gyorsítja a teherautót. Ha a motor `F` erőt fejt ki az `M` tömegű teherautóra, akkor az erő és az `a` gyorsulás között ez írható fel:
`F=M·a`

Nem tudjuk sem az `F`-et, sem az `a`-t, de nem baj.

Ha a rakomány nem csúszik meg, akkor a rakomány is ugyanekkora gyorsulással gyorsul. (A súrlódás miatt gyorsul: ha nem lenne súrlódás, akkor megcsúszna és ott maradna állva, a teherautó meg kimenne alóla.)
Szóval a rakományt a súrlódási erő gyorsítja. Más nem tudja, mert nincs semmi más vízszintes irányú erő, ami a rakományra hatna:
`F_s=m·a`
(Ez az `a` gyorsulás ugyanaz, mint a fenti.)

A súrlódási erő lehetséges maximális értékét a súrlódási együttható határozza meg:
`F_"smax"=µ_0·m·g`

Ezért a gyorsulás legnagyobb lehetséges értékére ez írható fel az előző két egyenlet szerint:
`F_"smax"=µ_0·m·g=m·a_"max"`
`a_"max"=µ_0·g=...` számold ki

A legelső felírt egyenlettel (`F=M·a`) pedig kijön `F` maximális lehetséges értéke:
`F_"max"=M·a_"max"=...`
Ez itt nagy `M`, nem kis `m`!
1

A 11-es megoldásod teljesen rossz. Mi az, hogy `a=m·g` ??? Hogy lehet a gyorsulás egy másik gyorsulásnak a tömeg-szerese?

`t="0,9"\ s` ideig hatott a korsóra az `F=14\ N` erő.

Amíg hat az `F` erő, addig a korsó gyorsul. Viszont nem csak az `F` az egyetlen vízszintes irányú erő, ami a korsóra hat: hat rá a csúszási súrlódási erő is, ami ekkora:
`F_s=µ·m·g`
`m=2\ kg`
`µ="0,2"`
számold ki...

A korsóra ható vízszintes irányú erők eredője az `F-F_s` erő, ez gyorsítja a korsót. Az `a` gyorsulásra ez írható fel:
`F-F_s=m·a`
Itt is minden ismert, számold ki a gyorsulást.

Miután tudod a gyorsulást, fel lehet írni a sebességet `t` idő után:
`v=a·t=...` számold ki.

A megtett út pedig a gyorsuló mozgás során:
`s=1/2·a·t^2=...`
1