Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mi az eredeti szám?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
3619
Egy kétjegyű szám második számjegye 1-gyel nagyobb az elsőnél. Ha mindkét számjegyét 2-vel növeljük, akkor az eredeti és az új szám összege 90. Mi az eredeti szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
eredeti szám: 10x + x+1 = 11x+1
2vel megnövelve mindkét számjegyet: 11x+1 + 20 + 2 = 11x+23

A két szám összege:
22x+24 = 90
22x = 66
x = 3
Így az eredeti szám: 34
1

eredeti: első szjegy: x, 2. szjegy: x+1 --> érték: 10x+x+1=11x+1
növelt: 1. szjegy: x+2, 2. szjegy: x+3 --> érték: 10x+20+x+3=11x+23
eredeti+növelt=90, tehát 11x+1+11x+23=90 -->22x+24=90 --> 22x=66 --> x=3
eredeti szám: 34
1