Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai egyensúly

Főoldal » Középiskola » Kémia
518
610B
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

610 b

______________________`CS_2` + 4 `H_2` = `CH_4` + 2 `H_2S`

Kiindulási állapot:_____1________4__________0_______0

Átalakult:______________x________4x_________x_______2x

Egyensúlyban:______1-x_______4-4x________x_______2x

a,

Az egyensúlyi elegyben az összes anyagmennyiség: (1-x)+(4-4x)+x+2x = 5-2x

A metán mennyisége x

`x/(5-2x)` = 0.25

x = 0.833 (`5/6`)

Az átalakulás mértéke 83.3 % mindkettő esetben.

b,

Kezdetben volt 1+4=5 mol anyag. Az egyensúlyi elegy 5-`2*(5/6)` = `10/3`=3.33 mol

Az anyagmennyiség csökkent 5-3.33=1.67 mollal, azaz `1.67/5*100` = 33.33 %-kal.

c,

A konkrét koncentrációkat nem ismerjük, csak az anyagok arányait, így, mivel az egyenlet jobb és bal oldalán nem egyeznek a sztöchiometriai együtthatók, az egyensúlyi állandó értéke nem számítható ki.
0