Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
667

Egy osztályba 22 fiú jár. A fiúk között két 11 fős focicsapatot hoznak létre találomra.

Mekkora annak a valószínűsége, hogy az osztály két legjobb játékosa ugyanabba a csapatba kerül?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Válasszunk ki 11 gyereket az első csapat számára, akik maradnak, azok a másik csapat.
Hányféleképpen alakulhat az első csapat? Kiválasztás., tehát `((22),(11))`
Ez az összes esetek száma.

Kedvező esetek: Vagy az első csapatban van a két legjobb játékos, vagy egyik sincs ebben a csapatban.
Mindkettő ebben van: a maradék 20 gyerekből választjuk a maradék 9-et: `((20),(9))`
Egyik sincs ebben: a maradék 20 gyerekből választjuk mind a 11-et: `((20),(11))`

Valószínűség:
`p=( ((20),(9))+((20),(11)) )/( ((22),(11)) )`

Mivel 9+11=20, ezért `((20),(9))=((20),(11))`, vagyis
`p=(2*((20),(11)) )/( ((22),(11)) )=2·(20!)/(11!·9!)·(11!·11!)/(22!)=2·(11·10)/(22·21)`
`p=(10)/(21)`

Vagyis kicsit kevesebb, mint `1/2`.

0