Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
846
Egy derékszögű háromszög beírt körének sugara 4 cm, köré írt körének sugara 13 cm.

Mekkora a két hegyesszöge szinuszának az összege?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
Mivel R=13 cm és r= 4 cm a derékszögü háromszög esetén c=26 cm.
abc=4Rrs és sinα+sinβ=(a+b)/c és 10²+24²=26² és s-26=4 cm felhasználásával
(feltételezhető, hogy az oldalak hossza cm-ben egész számok lesznek) ab=2Rr((a+b)/c+1). Innen (a+b)/c=17/13, ahol a=10 cm és b=24 cm.
(a és b oldalkra felírható a következő egyenletrendszer is:
a+b+26=60 illetve ab=4*60. Ennek megoldása a1=10 és b1=24 és a2=24 és b2=10)
Módosítva: 7 éve
0

A derékszögű háromszögben
c = a + b - 2r
Átrendezve
2r = a + b - c
Mindkét oldalt c-vel osztva
2r/c = (a + b)/c - 1
mivel
c = 2R
ezért
2r/2R = (a + b)/c - 1
r/R + 1 = (a + b)/c
(r + R)/R = (a + b)/c
0

A megoldhatóság feltétele
R/r ≥ 1 + √2
0