Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia (emelt szint) feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
496
Egy CCl3H-ból és CCl4-ből álló keverék analízise 90,05% Cl tartalomra mutat. Mi a keverék tömegszázalékos összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(CHCl_3)` = 119.5 `g/(mol)`

`M_(C Cl_4)` = 154 `g/(mol)`

100 g keverékben van x g kloroform és 100-x g széntetraklorid.

x g kloroformban van `x/119.5*3*35.5` g klór

100-x g széntetrakloridban van `(100-x)/154*4*35.5` g klór

Ez a klórmennyiség összesen 90.05 g.

`x/119.5*3*35.5` + `(100-x)/154*4*35.5` = 90.05

x= 72

A keverék 72 % kloroformot (`CHCl_3`) és 28 % széntetrakloridot (`C Cl_4`) tartalmaz.
0