Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 9.osztály!

Főoldal » Középiskola » Matematika
4957
Andi és Bandi reklámanyagok kézbesítését végzi.Andi egyedül 8 óra, Bandi 12 óra alatt tudná elvégezni a munkát.

a, Mikor végeznek, ha Andi 15 órakkor kezd, de Bandi csak 17 órakor csatlakozik hozzá?

b,Mikor lesz készen Bandi a munkával, ha 15 órakkor együtt kezdenek, de Andi csak 3 órát tud dolgozni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Az elvégzett munka legyen egységnyi.

1 óra alatt Andi a munka `1/8`-át végzi el, Bandi a munka `1/12`-ét végzi el.

Együtt a munka `1/8` + `1/12` = `5/24`-ét végzik el.


a, Andi elkezdi a munkát, 2 órát egyedül dolgozik, elvégzi a munka `2/8`=`1/4`-ét.

Együtt dolgoznak tovább 17 órátol x órát.

`1/4` + `x*(5/24)` = 1

x= `18/5` = 3.6

Ez hozzájön a 17 órához, 17+3.6 = 20.6 = 20 óra 36 perckor végeznek.

b, Andi 3 órát dolgozik együtt Bandival 15 órától 18 óráig, ez `3*(5/24)`=`5/8` , a munka `5/8` részével készülnek el.

A maradék `3/8` részt Bandinak egyedül kell elvégeznie y óra alatt.

`y*(1/12)` = `3/8`

y= 4.5

Ez hozzájön a 18 órához, az 18+4.5 = 22.5. Bandi 22 óra 30 perckor végez.
0