Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
450
Sziasztok! Ebben a feladatban kérném a segítségeteket! Köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, nátrium-hidroxid, Salátromsav
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`M_(HNO_3)` = 63 `g/(mol)`

`M_(NaOH)` = 40 `g/(mol)`


Egyenlet: `NaOH` + `HNO_3` = `NaNO_3` + `H_2O`

Tömegek: Salétromsav-oldat: 12.6 g
`HNO_3` : `12.6*0.1` = 1.26 g

`n_(HNO_3)`= `1.26/63` = 0.02 mol

0.02 mol NaOH = `0.02*40` = 0.8 g NaOH

100 g oldatban van 5 g NaOH

Hány g oldatban van 0.8 g NaOH?

x= `0.8/5*100` = 16

16 g NaOH-oldat szükséges a közömbösítéshez.
1