Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia, térfogat kiszámítása

Főoldal » Középiskola » Kémia
731
Hány cm3 98m/m%-os 1,83g/cm3 sűrűségű kénsavoldat és hány cm3 víz szükséges ahhoz, hogy 2dm3 20m/m% 1,14g/cm3 sűrűségű oldatot kapjunk?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Megoldás: 254,3 cm3 98m/m% oldat és 1814,7cm3 víz
0

Keletkezik 2 `dm^3` oldat, ennek a tömege `m=rho*V`=`2000*1.14` = 2280 g

Az oldat 20 tömeg%-os, azaz

100 g oldatban van 20 g kénsav

2280 g oldatban van `2280/100*20`= 456 g kénsav

A kiindulási oldatunkban is ennyi kénsav van.

100 g oldatban van 98 g kénsav

hány g oldatban van 456 g kénsav?

x= `456/98*100` = 465.3 g

Az oldat térfogata:

`V=m/rho` = `465.3/1.83` = 254.26 `cm^3` kénsavoldat

A kiindulási oldatunk 465.3 g, a keletkezett oldatunk 2280 g, a különbsége a hozzáadott víz:

2280-465.3=1814.7 g = 1814.7 `cm^3` a szükséges víz mennyisége.
0