Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jellemzes SOS

272
Jellemezd Rákóczinet!(6-7 mondta)
Milyen jellemvonásat hangsúlyozza a ballada ? (Rakoczine :Arany János
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Irodalom

Válaszok

1
Arany balladákban megjelenő női szerepeket három csoportba osztottam. A három csoport: a szerető, az anya, és a honleány-feleség.
Rakocine a honleany-feleseg be tertozik
Rákócziné mentalitásban ugyanolyan erősnek és magabiztosnak mutatkozik, mint Cicelle. Különbség a két nőalak között csupán annyi, hogy míg Rozgonyinénak egybeesett a személyes cél (férje megmentése) és az ország célja (a király és a katonák megmentése), addig itt a két cél teljesen elüt egymástól.

Rákócziné választás elé kerül: vagy a személyes célját részesíti előnyben (feleségi szerepének eleget tegyen, férjével maradhasson az harcról való lemondás árán) vagy az országra nézve hasznos döntést hozza (visszavonul a börtönbe, és nem látja többé férjét, így a harc folytatódhat). A késleltetés miatt csupán akkor tudjuk meg a döntést, mikor az asszony férjével beszél, de érződik, hogy ezt ő már eldöntötte: a honleány szerepét választotta, mely így sokkal fontosabbnak mutatkozik. Ezt erősíti az is, hogy a ballada utolsó előtti strófájában Arany ki is terjeszti a szerepet az összes magyar nőre: „Császárod, ha / Ilyet akar, / Magyar nőre ne bizza.”6
0