Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Barna hajú fekete szemű személyek száma

Főoldal » Középiskola » Matematika
1279
Egy szobában 12 fő tartózkodik, közülük 4 fő haja barna, 5 fő szeme fekete. Van 3 fő aki nem rendelkezik egyik tulajdonsággal sem.
Hány barna hajú fekete szemű illető van itt?

Hogyan lehet megoldani, ezt a feladatot, mert teljesen elvesztem benne?

A válaszokat előre is köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Segít, ha felrajzolsz két egymást metsző karikát.
A bal oldali a barna hajú (a metszettel együtt)
A jobb oldali a fekete szemű (a metszettel együtt)
A metszetben vannak azok, akiket kérdez a feladat.
A karikákon kívül van az a 3, aki egyik se.
Összesen 12-nek kell lennie. (A karikákon belül 9 van.)

Legyen B a bal oldali karikában azok, akik nincsenek benne a metszetben.
Legyen K a jobb oldali karikában azok, akik nincsenek benne a metszetben.
Legyen X a metszetben lévők száma.

Nézd az ábrát:
B+X=4
K+X=5
B+X+K=9

Ezt kell megoldani.
Mondjuk az első kettőt összeadod: B+2X+K = 9
Aztán ebből kivonod a harmadikat, kijön X.
0