Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

7-es kémia

Főoldal » Általános iskola » Kémia
552
Összeöntünk 200g 10 mm%-os sóoldatot és 150g 28 mm%-os cukoroldatot. Hány mol víz van az új oldatban?

A választ köszi :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Nézzük a sóoldatot:

Az oldat 10%-os, azaz
100 g oldatban van 10 g só
200 g oldatban van 20 g só, a többi 180 g víz

Cukoroldat: 28%-os, azaz
100 g oldatban van 28 g cukor
150 g oldatban van másfélszerannyi, azaz `28*1.5`= 42 g cukor, a többi, `150-42` = 108 g víz

Összeöntés után az oldatban van 180+108=288 g víz

A víz moláris tömege 18 `g/(mol)`

`n_(víz)` = `(m_(víz))/(M_(víz))` = `288/18` = 16 mol

Az új oldatban 16 mol víz van.
0