Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
551
Egy edényben 112g nitrogén található, 7Celsius fokon és 6atm nyomáson. A gáz felét elhasználják. Mennyi lesz a nyomás, ha a hőmérséklet állandó? Számítsd ki az edény térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A nitrogén relatív atomtömege a periódusos rendszeredben van, nézd meg.
(jó, elárulom, 14)
A nitrogén kétatomos gáz: `N_2`, ezért a molekulatömege 2·14 g. Ez azt jelenti, hogy 1 mol `N_2` tömege 28 gramm.
Akkor 112 gramm `N_2` az hány mol? `n=...` számold ki.

Az általános gáztörvény:
`p·V=n·R·T`
Ebből ezeket tudjuk:
`p=6\ "atm" = ...\ "Pa"`
`n=...`
`R=...` nézd meg a könyvedben
`T=7\ °C=...\ K`

Egyedül a térfogat ismeretlen, számold ki belőle.

Miután megvan a térfogat, jöhet az első kérdés: A gáz fele marad, az `n_2=n/2` mol. Ugyanazt a gáztörvényt kell felírni, csak most a nyomás ismeretlen.
... Egyébként nem is kell sokat számolni: a jobb oldalon fele annyi lenne a számérték, ha kiszámolnának, ezért a bal oldalon is fele kell legyen. Mivel a térfogat is állandó (bár ezt nem mondta ki a feladat), ezért a nyomás lesz a fele.
0