Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
464
3. Egy edényben 112g nitrogén található, 7Celsius fokon és 6atm nyomáson. A gáz felét elhasználják. Mennyi lesz a nyomás, ha a hőmérséklet állandó? Számítsd ki az edény térfogatát.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Általános gázegyenlet
`p·V = m/M·R·T`
`V = m/M·R·T/p`
Behelyettesítés után ebből kiszámolhatod a térfogatot

a nyomás, ha elhasználják a gáz felét
Először a változókat és az állandókat egy oldalra rendezzük
`p/m = (R·T)/(M·V) = áll.`
majd ezt felhasználva
`p_1/m_1 = p_2/m_2 = p_2/(m_1/2) = 2·p_2/m_1`
vagyis
`p_2 = p_1/2`

0