Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1154
Egy zacskó színes cukorkában 17 db piros cukorka van.A kék és piros cukorkák sz!mának aránya 1 : 3.
1.Melyik színű cukorkából van több?Pirosból vagy kékből?
2.Hányszor annyi?
3.Mennyi kék cukorka van a zacskóban?
Ebben a zacskóban vannak még sárga színű cukorkák is.A kék és sárga szìnűek aránya 2 : 3.
4.Hány sárga színű cukorka van a zacskóban?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Bocsi 18 db piros cukorka van
0

Az, hogy a kék és piros aránya 1:3 (egy a háromhoz), az ilyesmiket jelenthet:
- van 1 kék és 3 piros
- vagy van 1+1=2 kék és 3+3=6 piros
- vagy van 1+1+1=3 kék és 3+3+3=9 piros
- stb.
bármilyen többszöröse az 1-nek és a 3-nak

Mondjuk ha neked van 5 kék, nekem meg 15 piros, az is ilyen, mert neked van 5·1 kék, nekem meg 5·3 piros. Annak az aránya is 1 a 3-hoz.

Ha van egy jó nagy zacskó drazséd, akkor abból úgy lehet 1:3 arányban kivenni neked meg nekem, hogy belemarkolsz és kiveszel egy marékkal magadnak, aztán még háromszor belemarkolsz és kiveszel 3 marékkal nekem.
(Ismered ezt a szót, hogy marék? Azt jelenti, hogy annyi, amennyi a markodba belefér)
Nálad lesz mondjuk 110 drazsé (egy marék), nálam meg 330 drazsé (3 marék)
110:330 (110 a 330-hoz) ugyanaz az arány, mint 1:3 (egy a háromhoz)

1. Ha van 1 marék kék és 3 marék piros, akkor szerinted kékből vagy pirosból van több?

2. Hányszor annyi a piros, mint a kék?

3. Ezt megcsinálom én:
Mondjuk neked van 1 marék kék, nekem meg 3 marék piros.
A 18 piros az a 3 marék. Az 1 marék kék a kérdés.
Az annak a harmada, tehát 18/3=6

4. Van tehát 2 kismarék kék és 3 kismarék sárga
(Ez most kisebb marék, az ne zavarjon)
A 2 kismarék kék persze pont ugyanaz, mint az 1 marék kék, vagyis 6.

Ha 2 kismarék az 6, akkor 1 kismarék az a fele.
A 3 kismarék sárga meg annak a háromszorosa.
1