Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebrai számelmélet

Főoldal » Középiskola » Matematika
743
Írjuk fel a következő számokat 10-es számrendszerben.

101 101₂

3412 ₅

4377₈

52178 ₉
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#matek #algebraiszámelmélet
1
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nem kell megijedni, annyira nem bonyolult:


`101101_2` = `1*2^0` + `0*2^1` + `1*2^2` + `1*2^3` + `0*2^4` + `1*2^5` = `1*1` + `0*2` + `1*4` + `1*8` + `0*16` + `1*32` = 1 + 4 + 8 + 32 = 45

`3412_5` = `2*5^0` + `1*5^1` + `4*5^2` + `3*5^3` = `2*1` + `1*5` + `4*25` + `3*125` = 2+5+100+375=482


Szabály:

A végéről kezdd. Az utolsó számjegy szorozva a számrendszer nulladik hatványával(az mindig 1 lesz), utána az utolsó előtti szám szorozva a számrendszer első hatványával és így tovább, ezek összege.

Valójában a tízes számrendszer is így működik, csak annyira megszoktuk már, hogy észre sem vesszük és másképp tanuljuk, illetve szokjuk meg az életben.
0

Ha már az elmélet megvan:
0