Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

2 hetet hiányoztam szeretnék segítséget kérni. Köszönöm előre is :)

Főoldal » Középiskola » Kémia
456
1. Mennyi vizet kell tölteni 200 gramm 20%-os kénsavoldathoz,ha 15%-osat szeretnénk készíteni?
2. 600gramm 30%-os oldatból elpárologtatunk 150gramm vizet. Hány %-os lesz a keletkező oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

Az oldat 20%-os, azaz

100 g oldatban van 20 g kénsav

200 g oldatban van 2*20=40 g kénsav

hozzáadunk x g vizet

Lesz nekünk 200+x g oldatunk, amelyben van 40 g kénsav, akkor

100 g oldatban lesz 15 g kénsav.

`100/(200+x)` = `15/40`

Megoldjuk x-re

x= 66.67

66.67 g vizet kell hozzáadnunk.

2.

Az oldatunk 30 %-os, azaz

100 g oldatban van 30 g oldott anyag

600 g oldatban van `600/100*30` = 180 g oldott anyag

Elpárologtatunk 150 g vizet, az oldat mennyisége csökken, az oldott anyagé nem változik

600-150=450 g oldatban van 180 g oldott anyag

100 g oldatban lesz `100/450*180` = 40 g oldott anyag

A keletkező oldat 40%-os lesz.
0