Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Cosinus tétel (adott 3 oldal) egyenletében egy kis segítség?

Főoldal » Középiskola » Matematika
509
A zöld pipás részek megvannak.
A kérdőjeles rész hogyan jön ki? Milyen lépéseket kell végrehajtani?

+ a zöld résznél talán annyi nem világos, hogy én a - 113 lépés helyett összevontam volna a - 113-at a - 112-vel. Ez a szorzás miatt nem lehetséges?

Köszönöm szépen előre is! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Hát azt bizony ne vond össze, az szorozva van vele, nem egy magában álló szám.

-32 = -112* `cosgamma` /elosztod mindkét oldalt -112-vel

`cosgamma` = 0.2857

Vagy függvénytáblázatból visszakeresed, hogy melyik számnak a cosinusa 0.2857, vagy a számológépedbe beütöd. Ha nem tudod hogyan kell, akkor gondolj arra, hogy ez a cosinusnak az inverz függvénye. A cos jel fölött van általában írva úgy, hogy `cos^(-1)`, ezt úgy tudod előcsalogatni, hogy vagy megnyomod előtte azt a funkcióbillentyűt, amivel a `cos^(-1)` életre kel vagy egy INV feliratú gombot a cos lenyomása előtt. Akkor ki fog jönni, hogy `gamma` = 73.4 °
1

"a zöld résznél talán annyi nem világos, hogy én a - 113 lépés helyett összevontam volna a - 113-at a - 112-vel. Ez a szorzás miatt nem lehetséges?"

Tipikus hiba, és a "kezdők" gyakran belesétálnak ebbe. Amikor 113-112x volt egy egyenletben, ott sem vontuk ki egymásból a 113-at a 112-ből, mert különnemű kifejezésekről beszéltünk. Ugyanezen az elven itt sem összevonható a két szám.
1