Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia egyenlet

Főoldal » Középiskola » Kémia
558
FeS+HCl=FeCl2+H2S
0.4 mol FeS hány dm3 HCl-dal reagál?
Hány g vas(II)-klorid keletkezik?
Mennyi a H2S részecskeszáma?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`M_(FeCl_2)` = 126.8 `g/(mol)`


FeS + 2 HCl = `FeCl_2` + `H_2S`

0.4 mol FeS kétszerannyi, azaz 0.8 mol HCl-dal reagál

1 mol HCl (ha standard állapotról van szó) 24.5 `dm^3`

0.8 mol HCl az `0.8*24.5` = 19.6 `dm^3`


19.6 `dm^3` HCl-dal reagál.


Keletkezik az egyenlet szerint ugyanannyi mol, azaz 0.4 mol `FeCl_2`, az pedig `0.4*126.8` = 50.72 g


50.72 g vas(II)-klorid keletkezik.


Keletkezik 0.4 mol `H_2S`, az `0.4*6*10^(23)` = `2.4*10^(23)` db `H_2S` részecske.
1