Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1273
Egy gyöngyhalász 15 m mélyre merült. Mekkora a rá ható hidrosztatikai nyomás? Mekkora hidrosztatikai erő hat testfelületének 5cm2- nyi darabjára? Hogyan kell kiszámolni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A hidrosztatikai nyomás a folyadék súlyából származó nyomás.

`rho` = 1000 `(kg)/(m^3)`

`p_(hidr)` = `rho*g*h` = `1000*10*15` = 150000 Pa

A = 5 `cm^2` = 0.0005 `m^2`

p = `F/A` -> F = `p*A` = `150000*0.0005` = 75 N
0