Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatorika

Főoldal » Középiskola » Matematika
2382
Hány olyan háromjegyű, csupa páratlan számjegyből álló szám van, amelyben

a, a számjegyismétlődést megengedjük?
b, a számjegyismétlődést nem engedjük meg?
c, az egymást követő számjegyek nem csökkennek
d, az egymást követő számjegyek növekszenek?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
#Kombinatorika #matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a, Variáció, az esetek száma: 53=125. (Mindegyik helyre 1,3,5,7 vagy 9 kerülhet.)
b, Az első helyre 5, a második helyre már csak 4, a harmadik helyre már csak 3 számjegy közül választhatunk, mert a már korábban választottat ugye nem lehet. Így ez 5*4*3=60 eset.

c, Erre lentebb visszatérek.

d, Mivel szigorúan _növekednek_ a számjegyek, ezért nem lehet ismétlődés. Az {1,3,5,7,9} halmaz minden háromelemű részhalmaza pontosan egy esetet határoz meg, ugyanis a részhalmaz elemi csak egyféle sorrendben alkothatjnak egy növekvő számjegyekből álló háromjegyű számot. Így a megoldások száma "5 alatt a 3"=10
-1